< Blog
#101: Solarna energija – od antičke Grčke do danas

Još u vreme antičkih Grka, pisac Ksenofont je opisao kako se pametnim građenjem može iskoristiti sunčeva energija za grejanje kuća zimi. U četvrtom veku pre Hrista, Grci su koristili ogledala kako bi usmerili sunčeve zrake ka centralnoj tački i na taj način palili vatru i baklje za ceremonijalne obrede. Danas ta ogledala malo drugačije izgledaju. Primena solarne energije je značajnih razmera i postoje mnoga inovativna rešenja koja dolaze i iz našeg regiona. Tako je mlada srpska kompanija Strawberry energy, sačinjena od studenata, izumela prvi javni solarni punjač za mobilne uređaje na svetu, nazvan „Stroberi Drvo“ a potom ga i postavila oktobra 2010. godine u Obrenovcu na glavnom gradskom trgu. Mnoge zemlje u svetu su već neko vreme svesne činjenice da je budućnost u traženju alternativnih izvora energije i shodno tome planiraju i realizuju zelene projekte. Iz godine u godinu su sve značajniji pomaci u korišćenju sunčeve energije.Prema poslednjim informacijama iz medija, Francuska je odnedavno uvela zakon kojim je obavezno pokrivanje krovova novih poslovnih zgrada solarnim fotonaposnkim panelima ili zelenilom. Na taj način bi se ugradnjom solarnih PV panela, Francuska vratila u trku sa drugim liderima u svetu u proizvodnji solarne energije. Druga opcija po ovom zakonu jeste ozelenjavanje krovova čime se apsorbuje kišnica, smanjuje zagađenje, stvaraju nove zelene površine u razvijenim urbanim područjima i smanjuje već povišena temperatura gradskih zona!

Članice EU su obavezne da do 2020-te godine od ukupne potrošnje energije, 20% proizvedu iz obnovljivih izvora. Tako su Bugarska, Švedska i Estonija već dostigle ciljeve zacrtane za 2020-u gudinu! Velika Britanija i Nemačka su postigle rekorde u proizvodnji solarne energije. Velika Britanija ima oko 510.000 instaliranih PV sistema po domaćinstvima i oni proizvode oko 8% potrebne energije. Nemačka je jedan od svetskih lidera u proizvodnji energije pomoću solarnih PV panela od kojih je do sada instalirano oko 1.4 miliona. Oni proizvode čak više od 50% potrebne energije solarnim putem. Koliko je interesovanje ove nacije za proizvodnju solarne energije, govori i činjenica da je napravljen web site na kome u svakom trenutku možete videti količinu energije koja se proizvodi solarnim putem kao i procente te energije raspoređene po regionima Nemačke.

U SAD-u se na svakih 2,5 min instalira novo PV postrojenje. Kalifornija ima oko 240.000 PV panela instaliranih na krovove poslovnih i rezidencijalnih objekata koji proizvode više od 2.200 MW.

Japan odlazi još dalje sa idejom da solarnu energiju crpi iz svemira. Mitsubishi je objavio da radi na istraživanjima koja će omogućiti bežični prenos energije koja se proizvodi u svemiru. Velika prednost solarne elektrane koja je stacionirana u svemiru je u tome što je solarna energija dostupna ceo dan i celu noć. Za takav projekat im je potrebno dosta ulaganja i istraživanja. Ukoliko se tehnologija ne promeni, očekuju da će do 2040-te godine ostvariti svoj cilj.

Već par godina unazad i Bangladeš je zemlja koja je vredna pomena u oblasti solarne energije. Oni su uz pomoć Svetske banke i neprofitne organizacije iz Bangladeša - Grameen Shakti , do kraja 2010 u domove instalirali oko 510.000 solarnih sistema. Danas je taj broj mnogo veći i iznosi 1,5 miliona domova odnosno oko 8,4 miliona ljudi dobija struju iz solarnih panela. Na ovaj način Bangladeš rešava problem snabdevanja strujom populacije koja nije blizu elektrodistributivne mreže.

Do kraja 2019 godine je planirano da ukupni svetski kapacitet instaliranih PV panela iznosi 489 GW, što je 177 % više nego u 2014-oj godini.

Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.