2BI Usluge i proizvodi


Funkcionisanje IT sistema

Bez obzira na djelatnost kojom se preduzeće bavi, informacione tehnlogije postale su sastavni dio naših života i to iz jednostavnog razloga – velika količina podataka koje je potrebno obraditi. Informacione tehnlogije (IT) se bave upravo smještanjem, obradom i analizom podataka kako bi krajnjem korisniku pružile korisne informacije.

Samim tim, IT sistem mora da bude potpuno poslovno orjentisan, tj., jedini smisao IT sistema jeste podrška biznisu. Imajući ovo na umu, potrebno je i u organizacionoj šemi napraviti adekvatno mjesto za IT odjeljenje – bez obzira da li imate IT odjeljenje koristeći svoje ljudske resurse, ili ga iznajmljujete preko nekog poslovnog modela.

2BI se usko specijalizaovao za iznajmljivanje usluga iz IT oblasti. Možemo doći kao podrška IT odjeljenju koje već postoji unutar kompanije, ili možemo preuzeti sve poslove vezano za IT jedne kompanije i na taj način kompanija će eliminisati potrebu da ima svoje IT odjeljenje. Ne možemo reći da postoji ispravan odgovor koja je opcija bolja – u zavisnosti od organizacije kompanije jedna ili druga opcija mogu biti ispravne.

IT odjeljenje u organizacionoj šemi kompanije treba da bude locirano odmah ispod izvršnog direktora, ili ispod pomoćnika izvršnog direktora, u zavisnosti od veličine kompanije. U oba slučaja, direktor IT odjeljenja mora da bude osoba koja je biznis orjentisana, a nikako tehnički prema razvoju IT sistema. Kao što smo rekli, razvoj IT sistema diktiraju poslovni zahtjevi i strategija razvoja kompanije.

Da bismo bolje shvatili kako se IT odjeljenje uklapa u poslovanje svakog preduzeća, uzmimo dva primjera: kupovina poslovnog softvera i razvoj novog proizvoda.

Kupovina novog softvera

Nekoliko pitanja na početku. Kako možemo znati koji softverski alat je najbolji za vaše preduzeće? Koliko su važne tehničke karakteristike tog alata? Da li je softver koji koristi najmodernije tehnologije bolji od onog koji koristi neke starije?

IT odjeljenje treba da iskomunicira sa biznis dijelom kompanije šta je sve potrebno od softverskih funkcionalnosti da bi se ispunili svi biznis zahtjevi. Nakon toga, IT odjeljenje treba da istraži tržište i da analizira već postojeća softverska rješenja. U slučaju da postoji potreba da se taj softver posebno razvija, potrebno je naći nekoliko kompanija koje imaju iskustva u razvoju softvera i nabaviti minimum tri ponude.

Koji god softver da vam je potreban, treba imati na umu da postoje već gotova rješenja na tržištu koja su dokazana u praksi. Nebitno da li su kompanije koje su razvile softver iz Crne Gore ili negdje iz svijeta.

Na sva ova pitanja IT odjeljenje treba da da mišljenje i predloge (koristeći isključivo poslovni rječnik), a biznis dio kompanije treba da donese konačne odluke. Recimo samo da softver sa boljim tehničkim karakteristikama ne mora da bude i bolje rješenje za vašu kompaniju.

Razvoj novog proizvoda

Kada želite da pustite novi proizvod potrebno je IT sistem prilagoditi novom biznis zahtjevu (nebitno da li prosto želite da prodajete neki novi proizvod koji ste vi razvili ili neka vaša partnerska kompanija, ili želite da pružite novu uslugu vašim klijentima...).

Kada se odrade administrativne i organizacione stvari, IT odjeljenje treba da preuzme i da pripremi IT sistem za nesmetano funkcionisanje.

Iskustvo i znanje vašeg IT odjeljenja direktno određuje dalji razvoj vaše kompanije! Pogrešno odabran softver, pogrešno postavljena infrastruktura i sl., kompaniju može koštati jako mnogo novca i vremena. Sa druge strane, ispravni postupci u ovom dijelu neće sami od sebe unaprijediti biznis, ali će dati jak oslonac za dalji nesmetan rast.