2BI Usluge i proizvodi

Kako kupiti računar?

Kupovina računara je nešto što se ne radi svaki dan, tako da Vam predlažemo da pročitate i možda prihvatite neke od naših savjeta za dobru kupovinu.

Odredite budžet sa kojim raspolažete.

Naravno, ukoliko je on neograničen, onda je sve jednostavno i kupite najbolje što je dostupno na tržištu. Međutim, kako je budžet najčešće ograničen, treba imati u vidu da su konfiguracije cjenovno izdijeljene i da se može naći računar za svakoga. Uvijek ostavite i rezervni dio budžeta, za slučaj da ipak poželite nešto više od onog što ste na početku odredili.

Odredite za koje ćete namjene koristiti računar.

Odgovor na ovo pitanje odrediće komponente koje je potrebno ugraditi.  Veoma je važno odabrati ujednačenu konfiguraciju, gdje će sve komponente biti maksimalno iskorišćene. Konfigurisanje novog računara je kao kada bi prilikom kupovine automobila, mogli sami da birate marku motora, kvačila, karoserije i sl. Pri čemu svakako želite da izbjegnete posjedovanje motora velike snage i kvačilo na kome mogu da se mijenjaju samo tri-četiri brzine. Dakle, ukoliko kupite grafičku kartu odličnih mogućnosti, morate nabaviti monitor koji će to ispratiti. Procesor velike brzine mora biti postavljen na matičnoj ploči koja može da podrži njegove performanse.

Namjena računara daje odgovor i na pitanje da li kupiti desktop ili laptop računar. Ukoliko Vam je potreban mobilni računar koji ćete često prenositi, koristiti za prezentacije ili sastanke onda je nabavka laptop računara ispravan izbor. Međutim ukoliko Vam je potreban računar za kancelariju, koji se neće prenositi, odnosno ukoliko je ugodan rad jedan od najvažnijih zahtjeva, desktop računar je rešenje za Vas.

Odredite softver koji ćete koristiti na računaru.

Hardver ne može da radi bez softvera, tako da i cijena softvera mora da se uključi u cijenu kupovine računara. Ono što se kupuje jesu operativni sistemi (npr. Windows Xp, Vista, 7) i konkretni programski paketi koji vam trebaju (npr. Microsoft Office, Adobe Creative suite, anti virus alati itd). Operativni sistemi su platforme na kojima se izvršavaju programi (kao kuća/stan za vaš namještaj). Izbor operativnog sistema diktiraju upravo potrebni programi.

Takođe, veliki procenat softvera koji se plaća ima svoje besplatne „alternative“ (Linux operativni sistemi, Open office i sl.) koje potencijalno nisu nimalo lošije, pa troškove za softver možete znatno da redukujute. Startno planiranje troškova za softver donosi znatne uštede kasnije!

Obično u prodavnicama računarske opreme postoje razne preporuke koje se odnose na tip konfiguracije/potrebe za korišćenje. U slučaju da imate povjerenja u kompaniju od koje kupujete računar, treba uzeti u obzir ove preporuke. Obavezno treba uzeti nekoliko ponuda od različitih kompanija.

Ukoliko želite računar za igranje, ili želite da se bavite obradom video zapisa i slično, u tom slučaju je neophodno obezbijediti maksimalan budžet, u suprotnom za godinu dana nadogradnja je neminovna.

Ako Vam je potreban savjet prilikom kupovine računara, možete nas kontaktirati preko stranice za pružanje savjeta iz oblasti informacionih tehnologija.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

Inženjeri 2BI će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.

Saznajte više >>>

Partneri

Poslovni partneri imaju vrlo bitnu ulogu za 2BI i njegove postojeće i potencijalne klijente.