Zašto je bolje da angažujete kompaniju u odnosu na pojedinca?

Mnoge firme male i srednje veličine rješavanje svojih IT problema povjeravaju ličnom prijatelju, rođaku ili nekom drugom pojedincu. Ovo može u prvi mah izgledati kao odlično rješenje, jer se sa minimalnim ili u velikom broju slučajeva nikakvim ulaganjem, obezbjeđuje podrška za održavanje IT.

Međutim, da li je to zaista tako? To što ne plaćate mjesečnu fakturu, ne znači da je to održavanje zaista besplatno. Zastoj u radu, neposlati e-mail, neodštampani dokument ili neki drugi problem mogu mnogo više koštati od cijene redovnog mjesečnog održavanja koje će spriječiti ovakve probleme. Osloniti se na pojedinca, često može biti mnogo skuplje.

Najočigledniji primjer je taj da Vaš prijatelj ili rođak neće biti uvijek dostupan kada je to neophodno. Može biti na svom svakodnevnom radnom mjestu, ili može biti u nekoj drugoj firmi kojoj takođe održava računare. U tom slučaju neće moći da Vam pomogne, već ćete morati da sačekate da završi tekuće obaveze nakon čega će se posvetiti Vama.

Problemi iz IT su veoma različiti, odnosno javljaju se iz mnogih oblasti kao što su mreže, hardver, softver…Teško je da pojedinac bude stručnjak za sve oblasti i da u isto vrijeme odlično poznaje mreže, repariranje hardvera i napredna podešavanja Office paketa. Mnogo je vjerovatnije da odlično poznaje jednu oblast, recimo mreže, a o ostalima da zna osnovne stvari. Na taj način je veoma diskutabilno pitanje kvalitetne podrške vezano za probleme iz ostalih oblasti koje nijesu specijalnost pojedinca.

Takođe, važno je razumjeti da održavanje IT sistema ne podrazumijeva samo rješavanje trenutnih problema tipa:“Ne radi mi e-mail?“ ili „Štampač se zakočio?“. Zamislimo situaciju da imate potrebu da nabavite program za knjigovodstvo i nemate nikakvu ideju šta treba da kupite. Da bi izabrali program koji baš Vama odgovara potrebno je odgovoriti na mnoga pitanja. Prije svega, potrebno je sagledati Vaše biznis zahtjeve. Vidjeti kako se svaki od potencijalnih softvera za knjigovodstvo uklapa u Vašu viziju i strategiju razvoja kompanije i kakvu će vam podršku pružiti kratkoročno i dugoročno. Pored biznis zahtjeva, postavlja se i jako puno tehničkih pitanja. Na kojim računarima treba da ga instalirate? Kakve su mogućnosti tih računara? Koliki Vam je budžet za nabavku? Kakve štampače koristite? Koji knjigovodstveni program komunicira sa programima koje već imate na računaru? Da li nabavka programa podrazumijeva obuku zaposlenih? Kakva je tehnička podrška koju pruža proizvođač softvera? Koji program nudi najbolji odnos cijene i kvaliteta? Na kraju, možda najvažnije, kako će tehničke karakteristike softvera uticati na budući razvoj Vaše kompanije – da li će ovaj softver biti barijera za razvoj Vaše kompanije, ili podrška? Dakle, donošenje prave odluke iziskuje temeljnu pripremu koja zahtijeva saradnju Vas, firmi koje nude programe za knjigovodstvo i nekoga ko je temeljno upoznat sa Vašim IT sistemom i sa IT tehnologijama. Malo je vjerovatno da pojedinac, koji Vam pomaže u rješavanju svakodnevnih korisničkih problema, ima vremena i/ili iskustva da se posveti svim pitanjima koje smo prethodno naveli i na taj način doprinese donošenju prave odluke.

Bilo kakva nabavka (novog računara, antivirus programa, štampača...) zahtijeva detaljnu analizu postojećeg stanja i vaših potreba. Potrebno je voditi detaljnu tehničku dokumentaciju o opremi i softveru koji posjedujete. Ovakva dokumentacija omogućiće trenutni uvid u važne informacije od kojih nekada može zavisiti brzina rješavanja problema. Da li možete očekivati od pojedinca, koji se povremeno bavi IT sistemom u Vašoj kompaniji, da na kvalitetan i efikasan način obuhvati ovako široku oblast IT tehnologija?

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

Inženjeri 2BI će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.

Saznajte više >>>

Partneri

Poslovni partneri imaju vrlo bitnu ulogu za 2BI i njegove postojeće i potencijalne klijente.