< Blog

7 načina da se bolje pripremite za sledeću konferenciju

Jedna od najvažnijih stvari koja nam može pomoći da napredujemo u karijeri, studijama i životu uopšte, jeste svakodnevno učenje. Konferencije su odlična prilika da tokom jednog ili više dana naučimo nešto novo i upoznamo nove ljude ili potencijalne klijente.


Međutim, sam odlazak na konferenciju ne znači ništa ukoliko nemate nameru da izvučete maksimum iz takve prilike. A to se neće desiti samo od sebe. U nastavku možete pročitate naše predloge o tome šta možete da uradite kako bi se bolje pripremili za odlazak na sledeću konferenciju:

1) Završite sve obaveze za dan kada se održava konferencija

Slično kao što pre odlaska na odmor pokušate da završite sve obaveze, tako bi trebalo i pred konferenciju da završite ili delegirate na drugoga, sve obaveze koja vas mogu ometati u praćenju predavanja. Ovo je jedini način da budete potpuno prisutni i fokusirani na ono što slušate.

2) Pripremite se da slušate predavače bez predrasuda

Ukoliko želite, veoma lako ćete naći neki nedostatak predavaču koji govori. Međutim, pokušajte da jednostavno slušate sta priča, a eventualne kritike ostavite za kasnije. Na primer, ukoliko se fokusirate na to da slajdovi izgledaju loše, možete propustiti da primetiti neki značajan sadržaj na njima. Od toga nemate nikakve koristi.

3) Pripremite se da hvatate beleške

Pripremite beležnicu, laptop ili tablet. Hvatanje beležaka je veoma važno za procesuiranje sadržaja koji vam je prezentovan. Pravo učenje nastaje tek nakon odslušanih prezentacija kada nekoliko dana kasnije prolazite kroz beleške koje ste napravili.

4) Obezbedite vizit karte

Koliko puta vam se desilo da kada pružite nekom vizit kartu dobijete odgovor "Moje se trenutno prave."? Nemojte biti jedan od tih ljudi. Ukoliko nemate, obavezno napravite vizit karte pre konferencije. Možete upoznati nekoliko potencijalnih klijenata i svakako želite da ostavite dobar utisak. Jedan od prvih koraka je da posedujete lepo dizajnirane vizit karte.

5) Otvorite profil na LinkedIn-u

Danas je LinkedIn neka vrsta zamene za vizit karte. Posebno ukoliko odete na neku konferenciju u insotranstvu, još dok se budete upoznavali, izvadiće svoj pametni telefon i pokušati da se povežu sa vama preko ove društvene mreže. Prednost LinkedIn-a je ta što je potpuno u redu da nekome predložite da se povežete čak i ako se nikada niste upoznali. Nemojte da napravite grešku i da pokušate da se povežete sa nekim koga ste tek upoznali na konferenciji preko Facebook-a. Facebook je za prijatelje a ne za poslovne kontakte. Ovde naravno govorim o ličnim profilima, ne o stranicama kompanija.

6) Izaberite pravo društvo

Ukoliko je moguće, nemojte ići sami na konferenciju. Mnogo lakše ćete se upoznati sa nekim ukoliko ste već u društvu. Pored toga, kada vas je dvoje, postoji verovatnoća da ta druga osoba već zna nekog koga želite da upoznate čime stvari postaju još lakše. Samo obratite pažnju da ta osoba, isto kao i vi, želi da izvuče maksimum iz konferencije kojoj prisustvujete.

7) Istražite sa kim bi vredelo uspostaviti kontakt

Nekada je moguće pre konferencije videti spisak ljudi ili firmi koji su se prijavili da učestvuju. Pogledajte spisak i vidite da li postoji neko ko je vama interesantan. Ukoliko postoji, pripremite se za eventualni sastanak sa njim. Spremite pitanja koja biste mu postavili i smislite kako najbolje možete da obezbedite sastanak nakon konferencije, gde biste razmatrali mogućnosti potencijalne saradnje.

Konferencije su odlična prilika da nešto naučite ali i da napravite nove kontakte. Međutim, da bi se sve to ostvarilo morate imati jasnu nameru i realizovati određene korake pre same konferencije.

Pitanje za vas: Da li vi imate predloge kako da se bolje pripremimo za odlazak na sledeću konferenciju? Komentare možete ostaviti na našoj Facebook stranici facebook.com/itpodrska.


Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.