< Blog
#105: Dron na solarni pogon kao veliki internet router

Već godinama unazad se razvija tehnologija solarnog pogona za bespilotne letelice - dronove. Njihova primena je višestruka a jedna od definitivno boljih ideja jeste da se napravi dron pogonjen pomoću solarne energije koji će da zamenjuje veliki internet router. Google i Facebook su ušli u inovativne projekte kako bi svojim korisnicima omogućili pristup internetu.


Google će uskoro realizovati svoj ambiciozni plan da pomoću dronova na solarni pogon, obezbedi internet u udaljenim područjima. U realizaciji projekta učestvuje kompanija Titan Aerospace sa sedištem u Novom Meksiku, koja je od U.S. Federalne komisije za komunikacije dobila dozvole da se bavi testiranjem ovog drona narednih 6 meseci. Dozvole važe od 8. marta do 5. septembra ali ne odaju mnogo informacija o samom testiranju. Poznato je da će se testovi vršiti istočno od Albukerkija na području od 1.345 kvadratnih kilometara. Ovo je jedan od dva Google projekta kojima bi se korisnici internetom snabdevali „sa neba“.

Drugi projekat, nazvan „Projekat Loon“ je uveliko u toku i koristi balone koji lebde u stratosferi na visini od 32 km. Baloni već 6 meseci formiraju bežičnu internet mrežu koja pruža brzinu kao što je pruža 3G signal. Kompletna elektronika u balonima radi pomoću energije koju proizvode solarni paneli na njima. Solarni dronovi -„Projekat Titan“, su predviđeni da rade zajedno sa balonima kako bi obezbedili povezivanje na internet područjima kojima je potreban dodatni kapacitet, naročito pogođenim prirodnim nepogodama. Ove letelice će poleteti u narednih nekoliko meseci i pored osnovne namene - telekomunikacije, one mogu da obezbede usluge nadzora za javne, privatne i državne organizacije.


Facebook takođe ne zaostaje u zanimljivim rešenjima koja koriste solarne panele. Naime, oni su razvili ideju da pomoću solarnih dronova obezbede pristup internetu za oko 5 milijardi ljudi. Dron je veličine komercijalnog aviona i dizajniran je tako da šalje internet signal zajednicama koje su trenutno van dometa postojeće zemaljske mobilne mreže i da može da ostane u vazduhu ako ne u samom startu godinama, onda za početak više meseci. Facebook na ovom projektu radi od 2013. Nakon uspešnih testova na manjoj verziji letelice kao i nakon napretka u tehnologiji solarnih panela i baterija, spremni su da počnu sa testiranjem bespilotne letelice čija je veličina krila kao kod aviona Boeing 737. U krila drona su ugrađeni solarni paneli. Dron nazvan Aquila je dizajniran tako da za sada može da ostane 3 meseca u vazduhu i da krstari na visini od 18 do 27 km. Nakon testiranja, vodeći inženjeri će odlučiti kako će dalje voditi projekat koji do sada niko nije sproveo u delo.

Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.