< Blog

Kako najefikasnije nadograditi laptop star 3 godina za manje od 150 €

Nakon približno 3 godine, vaš laptop će početi da radi sporije. Postoji nekoliko razloga za ovakvo ponašanje, kao i različiti načini da ga ubrzate bez dodatnih ulaganja.


Međutim, ukoliko želite da značajno unapredite mogućnosti svog laptopa, moraćete da nadogradite njegov hardver. Predlažemo da uložite u nabavku bržeg hard diska i više radne memorije. Na ovaj način ćete dobiti dosta na brzini rada uređaja, pri čemu, ukoliko sprovedete naš predlog do kraja, imaćete i više smeštajnog prostora:

1. Nabavite SSD hard disk od 128 GB smeštajnog prostora

Ukoliko imate sredstava, možete nabaviti i hard disk većeg kapaciteta, ali 128 GB će biti sasvim dovoljno za smeštanje operativnog sistema i instalaciju potrebnih programa.

2. Migrirajte postojeći disk na novi SSD disk (bez reinstalacije Windows-a)

Ovaj proces će biti tema posebnog bloga, tako da sada nećemo ulaziti u detalje. Otežavajuća okolnost kod ovog procesa je što sa diska većeg kapaciteta treba da pređete na disk manjeg kapaciteta.

3. Nabavite 2 memorijska modula od po 4 GB

Kao i kod nabavke hard diska, ukoliko imate sredstava i ukoliko vaš laptop ima takvih mogućnosti, možete nabaviti i 2 modula od po 8 GB.

4. Nabavite fioku za smeštaj starog hard diska

Ovo je možda malo neobičan predlog ali ga preporučujemo. Naime, CD čitač se sve manje koristi, tako da treba da razmislite o mogućnosti da ga uklonite. Umesto njega, možete staviti vaš stari hard disk i dobiti dopunski smeštajni prostor. Da bi ovo bilo moguće, potrebno je da nabavite fioku za njegovo smeštanje u prostor gde se prethodno nalazio CD čitač.

5. Instalirajte novi SSD disk, novu memoriju i stari disk

Za sve ovo će vam verovatno trebati jedan ceo dan, ali ćete nakon toga imati značajno brži laptop.

Prema sadašnjim cenama, ukupna investicija iznosi nešto manje od 150 €.

Pitanje za vas: Da li ste razmišljali o nadogradnji vašeg laptopa? Komentare možete ostaviti na našoj Facebook stranici facebook.com/itpodrska.


Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.