< Blog
Solarni putevi - naš put u budućnost!

Američki bračni par Scott i Julie Brusaw već godinama rade na revolucionarnoj ideji da naprave solarne panele koji će formirati put i zameniti asfalt. Ne samo da mogu da zamene asfaltne puteve već i sve druge površine: sportska igrališta, trgove, parkinge, trotoare... Prototip već postoji. Radi se o panelima heksagonalnog oblika preko kojih se može voziti, parkirati i hodati. Površina panela je napravljena od recikliranog kaljenog stakla posebne teksture koje može da izdrži opterećenje od 113.400 kg! Ispod stakla se nalaze led lampice koje mogu biti signalizacija na putu. Bukvalno mogu upozoriti vozača da uspori jer ispred njega stoji prepreka (drvo, pešak, životinja...). Pored toga što registruju pritisak, na panelima se može ispisati sve što zamislite, od znakova za parking mesta, noćnog osvetljenja do linija koje označavaju teren za različite sportove.


Pri konstrukciji panela ovaj inženjerski par je uvideo da oni pored toga što sakupljaju sunčevu energiju i proizvode struju, daju signalizaciju a ugradnjom grejača mogu da otapaju zimi led i sneg sa puteva.

Otapanje snega i leda pomoću grejača. Paneli mogu izdržati velika opterećenja teških kamiona.

Još jedna velika prednost ovih panela jeste što oni komuniciraju međusobno tako da kada jedan od njih ne radi ostali koji se sa njim dodiruju javljaju centrali grešku. Veoma lako i brzo se oštećeni panel može zameniti novim. Ovakve puteve prate kanali u kojima se nalazi slivnik za sakupljanje zagađene vode sa puteva koja se dalje odvodi na filtriranje, i deo kroz koji prolaze kablovi. Na ovaj način se može rešiti kvalitet mobilne komunikacije jer bi vozač imao odličan signal dok god je na putu. Takođe se razvijaju rešenja za punjenje električnih automobila dok su u vožnji.

Njihov projekat je skrenuo veliku pažnju u celom svetu. Od „Federal Highway Administration“ su 2009 dobili ugovor i podršku da naprave prototip ovog panela - prva faza. Nakon realizovane prve faze sledila je druga, odnosno izgradnja probne parking površine koja je takođe napravljena i nalazi se u mestu Sandpoint, Idaho. Sada je testiraju i posmatraju ponašanje panela tokom godine.


Najzanimljiviji detalj ove jako izvesne budućnosti jeste što će gradovi najzad izgledati kao da su iz budućnosti!


Slična ideja je krajem prošle godine realizovana u Holandiji u mestu Krommenie. Napravljena je prva biciklistička solarna staza u dužini od 85m. Staza je pokrivena modulima 2,5m x 3,5m. Solarni paneli su ugrađeni u beton sa donje strane i prekriveni su tankim slojem kaljenog stakla. Staza za sada proizvodi struju koja bi mogla da osvetljava tri kuće a realizatori ove ideje se nadaju da će u budućnosti energija koja se proizvede pomoću solarnih puteva, moći da se koristi za napajanje uličnog osvetljenja, kontrolu saobraćaja ili čak napajanje električnih automobila.

Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.