< Blog

#121: Prvi utisci o Tesla tabletu H890W (sa Windows-om 10)

Tablet H890W je vrlo interesantan jer dolazi sa Windows operativnim sistemom. Nabavkom ovog uređaja, pored tableta dobijate i punjač, micro USB/USB kabl, OTG kabl, slušalice i korisničko uputstvo. Na njemu je kao što smo već rekli inicijalno instaliran Windows 8.1 koji već sada možete da unapredite na Windows 10 potpuno besplatno. Pored licenciranog Windows-a, dobijate u trajanju od 12 meseci besplatno i Microsoft Office 365 Personal, 60 minuta pozivanja Skype-om (Skype - telefon) svakog meseca i 1TB smeštajnog prostora na OneDrive (što je Microsoft-ov odgovor na Dropbox).


Tablet je napravljen od solidne plastike, a po svom obliku najviše podseća na veliki iPhone 4. Ekran je veličine 8,9" rezolucije 1920x1200 px. Ekran je zaista odličan, posebno kada se ima u vidu cenovni rang ovog uređaja. Sa prednje strane, iznad ekrana se nalazi kamera od 2.0 Mpx, a desno od nje se nalazi indikator punjenja koji svetli crveno dok punjenje traje. Sa gorne uže strane se nalaze priključci za slušalice i mikro USB kabl preko koga povezujete punjač ili OTG kabl. Mogućnosti povezivanja OTG kablom su različite, a više o njima pročitaćete u redovima koji slede.


Sa desne uže strane se redom nalaze: dugme za uključivanje/zaključavanje, dugme za pojačavanje, dugme za utišavanje, prostor za smeštaj MicroSD kartice i mikrofon.


Sa donje uže strane se nalaze zvučnici. Sa zadnje strane je smeštena zadnja kamera od 5 Mpx.


Unutar tableta se nalazi četvorojezgarni Intelov procesor Z3735F koji ima sve funkcije kao i standardni procesori u laptopovima, što mu omogućava da u potpunosti iskoristi sve mogućnosti koje pruža Windows. Tablet ima 2GM RAM-a i 32GB smeštajnog prostora koji može da se proširi sa dodatnih 32GB MicroSD karticom.


Windows na ovom tabletu radi stvarno dobro, a možete ga korisiti kao klasičan Windows na računaru ili u tzv. Tablet modu. Ukoliko želite osećaj rada na računaru, onda je svakako klasičan Windows izbor koji treba da napravite. Dakle imate desktop na kome se nalaze ikonice, Recycle bin, traka za brzo pokretanje programa, sat i sve ostalo na šta smo navikli. Pretraživanje Interneta pomoću Chrome-a je uobičajeno naporno kod svih mobilni uređaja sa ekranom na dodir, ali postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da ovo iskustvo bude bolje. Većinu programa koje koristite na svom računaru možete instalirati na tabletu. Vrlo korisna funkcija Windows-a je Action Center koji najviše liči na meni za brzi pristup koji pozivamo povlačenjem ekrana na dole ili na gore na našim mobilnim telefonima. Ovde možete da izaberete Tablet mod ili klasičan mod, zaključavanje rotacije, uključivanje/isključivanje Bluetooth opcije, Airplane mode i još nekoliko stvari. Action Center se nalazi u desnom donjem uglu odmah pored sata i datuma.


Najveća prednost Windows tableta, u odnosu na Windows mobilni telefon je ta što možete instalirati bilo koji program kao na običnom PC-ju i tako rešiti problem sa malim brojem aplikacija za mobilne uređaje u odnosu na Android i iOS. Ne znam recimo da li ste znali da ne postoji zvanična Google-ova aplikacija za YouTube za Windows mobilne uređaje?!

Neke od stvari koji možete raditi pomoću ovog tableta su:

  1. Priključiti se na mrežu kablom (Potrebno je da imate USB to Ethernet kabl koji ćete onda povezati sa OTG kablom koji ćete priključiti na tablet)
  2. Priključiti 3G Modem (Potrebno je da nabavite USB 3G modem)
  3. Povezati se sa bilo kakvim spoljašnjim hard diskom ili fleškom (Potrebno je da uređaj povežete sa OTG kablom koji ćete priključiti na tabet)
  4. Povezati se sa bilo kakvim uređajem preko serijskog porta (Potrebno je da imate USB to Serial kabl koji ćete onda povezati sa OTG kablom koji ćete priključiti na tablet. Ovo je vrlo korisno za ljude koji treba da konfigurišu uređaje na terenu i mnogo im je lakše da nose ovakav tablet od laptop-a)
  5. Povezati se daljinski na mrežu preko OpenVPN-a (Potreno je instalirati OpenVPN na tablet)
  6. Povezati tastaturu Bluetooth-om (Potrebno je nabavite Bluetooth tastaturu)

Na ovim stranicama smo već pisali da li tablet može da zameni laptop. Možemo reći da je Tesla H890W zaista blizu da u tome i uspe.

Zahvaljujem kolegama Ivanu Bulatoviću, Borisu Radoviću i Milošu Lalatoviću na pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

Pitanje za vas: Da li ste koristili tablet za Windows-om? Komentare možete ostaviti na našoj Facebook stranici facebook.com/itpodrska.


Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.