< Blog

8 mogućnosti iOS-a 9 koje možete koristiti na starijim modelima iPhone-u (4S, 5 i 5S)

Pre nekoliko nedelja je izašao iOS 9. Radi na velikom broju starijih modela iPhone-a, odnosno radi na svim modelima koji su izašli nakon iPhone-a 4, uključujući i 4S. U nastavku pročitajte koje su nove mogućnosti koje možete koristiti, ukoliko posedujete neke od starijih modela:

1) Dopunite informacije o kontaktu na osnovu podataka iz poruke elektronske pošte

Kada dobijete poruku od nekoga koga imate u imeniku i iOS 9 prepozna kontakt na osnovu adrese elektronske pošte, predložiće vam da dopunite podatke na osnovu dobijene poruke. Predložiće da dopuni svim podacima koje je prepoznao, kao što su broj telefona ili adresa. Sve što treba da uradite jeste da izaberete opciju update koja će se pojaviti kada kliknete na poruku koju želite da pročitate u okviru malog prozora iznad same poruke.


2) Saznajte koje aplikacije najčešće koristitie i koje kontakte najčešće pozivate

Kada povučete na dole ekran ili na levo sa početnog ekrana, osim polja gde možete ukucati predlog za pretragu, sada vam Siri predlaže na osnovu vašeg korišćenja telefona u poslednje vreme, kontakte ili aplikacije koje vam najverovatnije mogu trebati. U spisku kontakata će biti osobe koje ste zvali najčešće u poslednjih nekoliko sati.


3) Pozovite kontakt direktno iz pretrage

Sada kada ukucate neko ime iz kontakata u okviru pretrage, zajedno sa predlozima se pojavljuje i mogućnost da pozovete kontakt, pošaljete poruku ili pozovete facetime-om ukoliko kontakt poseduje iPhone.


4) Produžite vreme korišćenja telefona kada je baterija pri kraju

Kada vam je baterija pri kraju iOS vam predlaže da pređete u Low power mode koja vam produžava vreme korišćenja telefona štedeći bateriju. Odlično je što vam ovaj predlog iOS 9 automatski daje na 20% i na 10%. Kada pređete u Low power mode, kada napunite telefon preko 80% ovaj mod se automatski isključuje.


5) Pronađite brzo Selfie fotografije

U okviru aplikacije Photos, iOS je napravio poseban folder gde smešta fotografije koje ste napravili prednjom kamerom. Ovaj folder se zove Selfies.


6) Uočite lakše da li je pritisnuto Shift na tastaturi

Sada su prikazana mala slova na virtuelnoj tastaturi kada nije pritisnuto Shift. U ranijim verzijama iOS-a, bez obzira na to da li je pritisnuto shift ili nije, slova su uvek bila velika.


7) Vratite se na prethodno otvorenu aplikaciju

Ukoliko se nalazite u aplikaciji za mejl i kliknete na neki link koji će vas odvesti u internet pretraživač, u gornjem levom uglu će se pojaviti opcija da se vratite u prethodno otvorenu aplikaciju što je u tom trenutku mejl. Ovo važi za sve aplikacije i jedna je od najkorisnih novih opcija. Ovo mogućnost nećete imati ukoliko promenite aplikaciju tako što izađete iz nje i podignete neku drugu, već samo kada ste u aplikaciji i odreagujete na neku notifikaciju ili neki link.


8) Pretražujte podešavanja

Ovo je jedna od najkorisnijih mogućnosti novog iOS-a. Sada možete u okviru podešavanja (Settings) da brže pronađete ono što vas zanima koristeći pretragu. Npr, ukoliko želite da vidite koliko slobodnog prostora imate na svom telefonu, sve što treba da ukucate jeste reč usage u pretragu i izaberete Storage & iCloud Usage


Pitanje za vas: Koje nove mogućnosti iOS-a vi smatrate zanimljivim i predlažete nam da ih isprobamo? Komentare možete ostaviti na našoj Facebook stranici facebook.com/itpodrska.


Dopada vam se ovaj blog? Prijavite se kako bi redovno dobijali naš blog elektronskom poštom, a mi ćemo vam poslati BESPLATNO eKnjigu kao znak zahvalnosti.

Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.