< Blog

Kako da smanjite rizik kupovine preko Interneta

Pre nešto više od pola godine je moj sin Relja igrao neku igru na Facebook-u. Ja sam bio u drugoj sobi i u jednom trenutku mi je stigla SMS poruka banke koje usluge koristim da je uspešno izvršena transakcija u "ne malom iznosu €" prema Facebook-u?! Otišao sam do mog sina i pogledao detalje na mom profilu, te video da sam kupio mnogo novih kredita za igru koju je Relja igrao...


Da vam se ne bi dešavale ovakve stvari, važno je da ozbiljno shvatite rizike kupovine preko Interneta. Nakon Reljine akcije, odlučio sam da potpuno drugačije pristupim Internet kupovini. Naime, do tog trenutka sam za plaćanje koristio karticu koja je bila vezana za moj tekući račun. Kako su postojala sredstva na tom računu u trenutku kada je Relja slučajno kupio kredite, transakcija je obavljena. Da u tom trenutku nije bilo sredstava, ništa se ne bi desilo.

Kupovina preko interneta je veoma jednostavna i može biti vrlo korisna. Medjutim, morate biti pametni i koristiti je tako da maksimalno smanjite mogućnost neželjenih dogadjaja. Ključna stvar je da sprečite mogućnost da sa vašeg računa odu sredstva kada vi to ne želite. Najlakše ćete ovo uraditi tako što nećete imati nikakva sredstva na računu, osim u trenucima kada želite da realizujete kupovinu. Zbog toga vam predlažem da uradite sledeće kako bi maksimalno smanjili rizik kupovine preko Interneta:

1) Otvorite poseban račun u banci

Ovo je račun koji ćete koristiti isključivo za kupovine preko Interneta. Održavanje računa košta oko 1€ mesečno u zavisnosti od banke čije usluge korisitite. Ne treba da imate bilo kakva novčana sredstva na ovom računu, osim u onim trenucima kada želite da realizujete kupovinu.

2) Uzmite debitnu karticu a ne kreditnu

Uzmite debitnu karticu koja će biti vezana za ovaj fačun. Važno je da bude debitna a ne kreditna kartica. Ukoliko bi se desilo da vam neko ukrade karticu, ukoliko je ona kreditna, mogao bi da potroši odredjena sredstva pre nego što je blokirate. U slučaju debitne kartice, ukoliko nemate sredstava, transakcija jednostavno neće biti obavljena.

3) Uplatite sredstva na račun neposredno pre kupovine

Kada se odlučite da obavite kupovine i znate koliko će to da vas košta, potrebno je da uplatite sredstva na račun o kome smo već pričali. Ovo možete da uradite tako što ćete otići do banke i uplatiti sredstva, ili koristeći usluge elektronskog bankarstva koje pružaju mnoge banke u Crnoj Gori. Ukoliko češće obavljate kupovine koje su manjeg iznosa, možete uplatiti za nekoliko sledećih kupovina ali ne više od toga.

4) Realizujte kupovinu

Nakon što ste uplatili sredstva možete realizovati kupovinu. Ukoliko vam vaš Internet pretraživač predloži da zapamti podatke o kartici kako bi ih koristio kada sledeći put želite nešto da kupite, predlažem da ne prihvatite ovakav predlog. U slučaju kradje vaseg računara neko može ovo iskoristiti i napraviti kupovinu. Druga mogućnost može biti da vam određena Internet stranica ponudu da zapamti podatke sa vaše kartice i ovo takođe treba izbeći. Pored svega ovoga treba obratiti pažnju i na to da li su označena polja za automatsko doplaćivanje sredstava kada se uplaćena potroše. Npr, kada želite da uplatite određeni iznos da bi telefonirali Skype-om a on vam ponudi da automatski dopunjava račun sa određenim iznosom.

Pitanje za vas: Koji su vaši predlozi za kupovinu preko Interneta? Komentare možete ostaviti na našoj Facebook stranici facebook.com/itpodrska.


Dopada vam se ovaj blog? Prijavite se kako bi redovno dobijali naš blog elektronskom poštom, a mi ćemo vam poslati BESPLATNO eKnjigu kao znak zahvalnosti.

Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.