< Blog

#129: Kako da izaberete odgovarajući dijagram da bi prikazali vaše podatke

Kada želimo da vizuelno prikažemo određenu grupu podataka, najčešće korisitimo kružne, stubaste, trakaste ili linijske dijagrame. Ponekad je najbolje rešenje da ne koristimo dijagram uopšte, nego samo da istaknemo određne vrednosti u samoj tabeli ili izdvojeno prikažemo nekoliko vrednosti.

Međutim, kada je korišćenje dijagrama pravo rešenje, treba znati na koji način izabrati odgovarajući:

1) Kružni dijagram (pie chart)

Kružne dijagrame koristimo kada želimo da uporedimo delove koje čine celinu. Najbolje ih je koristiti kada ima do 8 delova i kada postoje veće razlike u vrednostima delova, u protivnom će biti vrlo teško čitati dijagram. Ukupna vrednost svih procenata prikazanih na ovoj vrsti dijagrama mora da iznosi 100%.


2) Dijagram sa kolonama (column chart)

Dijagrami sa kolonama su precizniji od kružnih dijagrama i nemaju ograničenja u pogledu količine podataka koja se javljaju kod kružnih. Koristimo ih kada želimo da prikažemo precizne odnose između određene grupe podataka koji ne moraju činiti celinu. Ovu vrstu dijagrama najčešće koristimo kada treba prikazati promenu neke grupe podataka kroz vreme. Pogodni su i za prikazivanje tzv "nasloženih podataka", odnosno kada treba na istom stubu navesti više vrednosti.


3) Dijagram sa redovima (bar chart)

Dijagrame sa redovima koristimo kada treba prikazati precizne odnose između podataka u određenom vremenskom trenutku. Pogodniji su za korišćenje od dijagrama sa kolonama kada imamo veće grupe podataka, iz prostog razloga što najčešće imamo više mesta po visini papira nego po dužini. Koriste se i kada su dugačka imena podataka koje želimo da prikažemo, jer ne postoje ograničenja prostora koje imamo kod dijagrama sa kolonama.


4) Linijski dijagrami (line chart)

Linijske dijagrame koristimo kada želimo da prikažemo trend promene vrednosti podataka za određeni vremenski period. Da bi efektno koristili ovu vrstu dijagrama, važno je da postoji značajna promena u vrednosti podataka, odnosno da dolazi do opadanja ili rasta kroz vreme.


Da biste dobili knjigu, sve što treba da uradite jeste da popunite kratku formu, kako bi vam naš blog slali elektronskom poštom. Na ovaj način, kada god objavimo novi blog, mi ćemo vam ga poslati u vaše sanduče, naravno potpuno besplatno.

Na koji način se ovakvi dijagrami kreiraju možete naučiti na našem kursu Jednostavni Excel.

Dopadaju vam se ovakvi savjeti? Možemo redovno da vam ih šaljemo elektronskom poštom, svakog četvrtka, a uz to ćete dobiti i besplatnu knjigu - 20 Excel moćnih skraćenica!


Dopada vam se ovaj blog? Prijavite se kako bi redovno dobijali naš blog elektronskom poštom, a mi ćemo vam poslati BESPLATNO eKnjigu kao znak zahvalnosti.

Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.