< Blog

#134: 3 načina da maksimalno iskoristite PowerPoint

PowerPoint je dobar komunikacioni alat, ako se koristi na pravi način. Ključno je da znamo šta želimo da postignemo, te da u skladu sa tim izaberemo mogućnosti PowerPoint-a koje ćemo korisititi.


Pomoću PowerPoint-a možemo kreirati dokumenta, praviti beleške za prezentaciju i kreirati slajdove. Ali, svaki od ovih zadataka treba odvojiti i u jednom trenutku korisititi program samo za jednu stvar.

U nastavku pročitajte detaljnije o svakom od načina upotrebe PowerPoint-a:

1. Kreiranje dokumenata

Ako malo bolje obratite pažnju, shvatićete da je podrazumevani izgled PowerPoint-a onaj koji omogućava kreiranje dokumenta, a ne prikazivanje slajdova. PowerPoint je vrlo koristan za kreiranje dokumenata koji imaju dosta podataka koje želimo da prikažemo na pregledan način. Odlična stvar je što kada pripremite dokument na ovaj način, možete vrlo jednostavno da napravite prezentaciju iz njega, a da pri tom ne morati kopirati podatke iz nekog drugog programa kao što je Word. Međutim, tokom prezentacije nemojte projektovati dokument na platno. To je dosadno, i kao što smo već pričali, ljudi će početi da čitaju tekst sa slajda. Kada shvatite da ste napravili dokument, tretirajte ga na taj način. Dodajte sadržaj, redne brojeve stranica i pripremite eventualno za štampu.

2. Kreiranje beležaka za prezentaciju

Ukoliko prvi put držite neku prezentaciju, postoji mogućnost da ne možete da se setite baš svega što treba da kažete uz odgovarajuće slajdove. Da se ovo ne bi desilo, možete napraviti beleške uz svaki slajd koje će Vam pomoći. Ovo radite pomoću opcije Notes. Kada koristite PowerPoint na ovakav način, važno je da podesite program na Presenter View, u kojem se na vašem računaru prikazuje izgled slajdova zajedno sa beleškama koje ste napravili, a publika samo vidi slajdove na platnu.

3. Kreiranje slajdova

Jedine stvari koje treba da prezentujete na slajdovima su slike, grafici i fraze ili citati koje treba da pomognu da prenesete vaše ideje drugim ljudima. Zato je dobro sve ukloniti sa slajda što bi trebalo da vam pomogne da se setite šta treba da kažete, i to eventualno smestiti u Notes, kako smo već rekli u prethodnoj tački.

Mnogo više o pravljenju prezentacije možete naučiti na našem kursu.

Ukoliko ste propustili naše prethodne objave u kojima vas učimo o tome kako napraviti bolju prezentaciju, možete ih pronaći ispod. Uz svaku od objava smo pripremili nešto za vas što možete da preuzmete i odmah počnete da koristite:

  • #131: 7 uobičajenih grešaka koje pravimo kada kreiramo prezentaciju i kako ih izbeći

  • #132: 5 pravila za pravljenje boljih prezentacija [video + PDF]

  • #133: Kako da planirate vreme potrebno za izradu odlične prezentacije [+bonus Infografik]


Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.