< Blog

#148 3 opcije za super brzi rad u Excelu

  • Brzo selektovanje redova, kolona ili cijele tabele

Nedostaje vam vremena tokom radnog dana? Žurite da što prije završite izvještaj?

Nema problema. Koristeći ovu opciju možete da selektujete cijelu tabelu u samo jednom kliku. Sve što treba da uradite je da jednostavno kliknete na prostor kod gornjeg lijevog ugla, između reda 1 i kolone A i sve će biti selektovano.Ako želite da selektujete sve u specifičnoj koloni ili redu takođe možete to uraditi preko sledećih prečica:

Selektujte kolonu: Ctrl + Shift + Down/Up

Selektujte red: Ctrl + Shift + Right/LeftOvo je vrlo korisna prečica koja će vam pogotovo pomoći sa velikim količinama podataka sa puno redova i kolona a želite da selektujete samo određenu kolonu ili red.

  • Automatsko popunjavanje kolona ili redova sa podacima

Dosadilo vam je ručno ubacivanje podataka koji prate određeni obrazac? Pitate se da li postoji lakši način da unesete podatke automatski?

Excel Auto Fill opcija je dizajnirana da smanjuje rad korisnika tako što olakšava ponavljanje vrijednosti koje su već unijete.

Da ovo postignete, držite i pustite donji desni ugao na ćeliji i prevucite na dolje. Kada pustite lijevi klik miša, Excel će sam popuniti ćelije sa vrijednostima koje su u prvoj ćeliji.  • Prilagođavanje boje listova u radnoj tabeli

Imate dosta različitih listova u radnoj tabeli?

Olakšajte sebi tako što ćete odrediti posebnu boju za svaki list. Na primjer, obojićete list za izvještaje prodaje za prethodni mjesec u crveno a za tekući mjesec u žuto.

Da ovo uradite, kliknite desnim klikom na list i izaći će vam prozor koji dozvoljava da birate boju za pozadinu vašeg lista.Želite da naučite kako se koristi ovaj program, ali do sada niste imali vremena da se tome posvetite usled velikog broja obaveza koje imate tokom radnog dana. Sve knjige koje se mogu pronaći o Excel-u imaju po nekoliko stotina strana i ne znate kako bi počeli da učite iz njih. Svjesni ste da se objašnjenja za sve što vam treba vjerovatno mogu naći na Internetu, ali ne znate na koji način da ih pronađete, ili jednostavno nemate vremena da ih tražite. Kada i pronađete nešto što vam je korisno, niste sigurni na koji način možete to da primijenite u vašem konkretnom slučaju.

Možda već koristite Excel neko vijeme, ali niste sigurni da li maksimalno koristite njegove mogućnosti. Često se pitate da li postoji brži i jednostavniji način da se nešto uradi, ali ne znate koga treba da pitate.

Kurs Nauči Excel 9. i 10 jun, Hotel Ramada, prijavite se ovdje!

Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.