#88: Šta uraditi pre nego što pošaljete mail u ljutnji

Pre izvesnog vremena sam dobio mail koji me je prilično razočarao, jer se nisu ispunila neka moja očekivanja. Nakon što sam ga pročitao, osetio sam potrebu da pošaljem neki odgovor. Bio sam veoma ljut, i činilo mi se da jedino slanjem odgovora mogu da se smirim.
Napisao sam odgovor i poslao ga. Međutim, čim sam kliknuo na dugme pošalji, shvatio sam da sam pogrešio. Ponovo sam pročitao mail koji me je razočarao, malo ga detaljnije analizirao i uočio određeni broj pozitivnih stvari.

U bilo kakvom odnosu, dešavaće se trenuci kada se naljutimo. Ovakve se stvari događaju u odnosima sa najbližima, sa kolegama ili prijateljima.

Sledeći put kada ste ljuti zato što ste dobili neki mail koji nije ispunio vaša očekivanja, pre nego što pošaljete odgovor, predlažemo da uradite sledeće:

1. Smirite se

U jednoj od najboljih knjiga koju možete da pročitate "7 navika uspešnih ljudi", dr Stiven Kovi nas uči da je jedna važna stvar koja nas razlikuje od životinja, mogućnost da izaberemo naš odgovor na ono što nam se dešava. Kada osetite ljutnju, pokušajte da se smirite. Možda je najlakše da ustanete od svog radnog stola i malo prošetate.

2. Konsultujte se sa drugima

Sigurno postoji neko ko bi mogao da vas posavetuje vezano za sledeće korake koje treba da uradite. Verovatno ćete bolju odluku doneti nakon što razgovarate i saslušate nekoliko ljudi.

3. Napišite vaš odgovor

Napišite odgovor, ali prethodno nemojte nikoga stavljati u to: polje. Sada dolazi najbolji deo...Poruku koju ste napisali, nemojte poslati, već je snimite u tzv. "Draft". Sam čin pisanja će učiniti da osetite olakšanje.

4. Sačekajte do sutra

Kada prođe određeno vreme, stvari izgledaju drugačije,i verovatno malo bolje. Sačekajte do sutra i ponovo pročitajte odgovor. Najbolja odluka koju možete da doneste jeste da ne pošaljete mail uopšte i da pozovete osobu kojoj je mail namenjen da se vidite.

Kada prođe određeno vreme, stvari izgledaju drugačije,i verovatno malo bolje. Sačekajte do sutra i ponovo pročitajte odgovor. Najbolja odluka koju možete da doneste jeste da ne pošaljete mail uopšte i da pozovete osobu kojoj je mail namenjen da se vidite.

Kao što smo već pisali u okviru ovog bloga, slanje mail-a gde nekoga kritikujemo, ili bilo kakve poruke dok smo ljuti, skoro nikada nije dobro.

Pitanje za vas: Šta vi radite kada dobijete neki mail koji vas naljuti? Komentare možete ostaviti na našoj Facebook stranici facebook.com/itpodrska.


Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.