< Blog

< #91-#100

#92: 7 saveta za pravljenje boljih fotografija vašim pametnim telefonom

Najvažnija stvar koja pravi razliku između dobrih i loših fotografija jeste njihova oštrina. Ukoliko fotografija nije oštra, može se reći da sve ostalo nije važno. Danas, najčešće fotografije pravimo našim mobilnim telefonima. U poslednjih nekoliko godina kamere na telefonima postaju sve bolje.
Međutim, postoje određene stvari koje bi trebalo uvek da uradimo kako bi dobili oštrije fotografije:

1) Oslonite ruke na čvrstu podlogu ili laktove prislonite uz telo

Najvažnija stvar za dobijanje oštrih fotografija jeste da budete što stabilniji prilikom okidanja. Dakle, treba smanjiti ili ako je moguće potpuno ukloniti bilo kakvo pomeranje telefona prilikom slikanja. Ovo ćete najlakše postići ukoliko možete ruke da oslonite na neku čvrstu podlogu. Ako to nije moguće, makar prislonite laktove uz telo i oslonite se leđima na neku čvrstu podlogu.

2) Koristite okidač na ekranu

Dosta mobilnih telefona ima mogućnost da za okidač koristite neko fizičko dugme koje se nalazi na telefonu. Međutim pritiskanje tog dugmeta će sigurno izazvati neželjeno pomeranje telefona. Mnogo manje pomeranje ćete napraviti ukoliko koristite okidač na samom ekranu.

3) Korsitite zadnju kameru

Kada telefon ima 2 kamere, zadnja kamera je mnogo bolja od prednje. Često u brzini kada želimo da se slikamo sa decom ili slično, posegnemo za prednjom kamerom. Međutim, kvalitet slike će biti mnogo manji.

4) Slikajte po dnevnom svetlu

Ovo naravno neće biti uvek moguće, ali ako imate mogućnost izbora slikajte po dnevnom svetlu. Ukoliko ste recimo u stanu, podignite zavese i roletne ipustite što više dnevnog svetla.

5) Koristite timer

Za ovu funkciju će vam verovatno trebati aplikacija za kameru. Timer-om možete podesiti da kamera sama okine bez vašeg pritiskanja dugmeta posle recimo 5 sekundi. Ovim ćete dodatno smanjiti pomeranje telefona prilikom slikanja. Vrlo je korisno kada pravite fotografije u uslovima slabog osvetljenja kakvo je recimo u večernjim časovima u nekom zatvorenom prostoru. Timer verovatno nećete moći da korsitite kada slikate vašu decu...

6) Ne koristite zum

Najveći broj pametnih telefona ne poseduje optički zum. Korišćenje digitalnog zuma znači smanjenje kvaliteta dobijene slike.

7) Fokusirajte se na objekat

Da biste dodatno izoštrili sliku fokusirajte kameru na ono što želite da istaknete. Ovo najčešće radite tako što prstom kliknete na deo ekrana gde se nalazi objekat koji vam je najvažniji. Da biste dobili najbolje rezultate fokusirajte kontrastne detalje. Recimo kada slikate dete, fokusirajte se na oko i slika će se odlično izoštriti.


Pitanje za vas: Da li vi imate neki savet za pravljenje boljih fotografija? Komentare možete ostaviti na našoj Facebook stranici facebook.com/itpodrska.


Prijavite se kako bi dobijali naš blog elektronskom poštom.

Saznajte više >>>

Besplatan projekat izvedenog stanja

2BI inženjeri će uraditi besplatan projekat izvedenog stanja za zainteresovane kompanije.